Tandletsel

Bij een ongeval, waar de volledige tand uit de mond is gekomen, bestaat de mogelijkheid dat de tandarts de tand in de kaak terugplaatst.

Hier is wel snelle actie vereist en het slagen van deze behandeling is van verschillende factoren afhankelijk! Ook als een tand is beschadigd of afgebroken, zijn er nog behandelmogelijkheden.

Wat te doen bij een afgebroken tand?

Wanneer er een stuk(je) van een tand is afgebroken, moet je dit afgebroken stuk tand bewaren en zo snel mogelijk naar de tandarts gaan om verdere problemen te voorkomen. Mogelijk kan de tandarts het stuk weer aan de tand vastplakken. Lukt dit niet dan zal de tandarts de tand met (composiet)vulling opvullen.

U kunt zich online inschrijven!
Wat moet je doen als je tand is uitgevallen?
  • Houd de tand vast aan de bovenkant (het zichtbare deel, de kroon) en níet bij de wortel. Spoel als dat kan de tand met wortel en al 10 seconden af onder koud stromend water.
  • Plaats de tand, met de juiste kant naar voren, terug in de holte.
  • Ga direct naar je (of een vervangende) tandarts voor advies.
Wat moet je doen als je de tand niet terug kunt plaatsen? 
  • Stop de tand in een beker (half)volle melk of, wanneer je geen melk heeft, in je mond onder de tong of tussen je wang en tandvlees.
  • Zorg ervoor dat je tand niet droog wordt en desinfecteer hem niet.
  • Ga direct naar de tandarts. Indien je eigen tandarts geen dienst heeft, bel dan naar de spoedgevallendienst. Je hebt de meeste kans van slagen als de tand binnen één uur wordt teruggeplaatst.
Wat doet de tandarts aan je uitgeslagen of uitgevallen tand? 
  • De tandarts zal de uitgevallen tand terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of -kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
  • De weken erna zal de tandarts regelmatig controleren of verdere behandeling noodzakelijk is door de tand of kies te testen op gevoeligheid voor warmte en koude. In de meeste gevallen is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk omdat de zenuw van de tand of kies is afgestorven.

Deze tips gelden alleen voor het volwassen gebit. Melktanden hoeven niet te worden teruggeplaatst.

Voorkomen van tandletsel tijdens het sporten

Tandletsel komt vaak voor tijdens het sporten. Ongelukken gebeuren, vooral wanneer je een sport beoefent. Je kunt je gebit tijdens het sporten beschermen door een aangemeten gebitsbeschermer te dragen.

Samen zorgen wij voor een gezonde lach!